Welkom op de website van Boerderij Educatie Salland

Melkveebedrijf & Educatieboerderij Bouwman ‘Kunst van de Boer’

De boerderij en de natuur… een manier van leven dichterbij de kinderen brengen. De kunst van de boer.
Waar komt het voedsel vandaan? Als opgeleide educatieboer zijn wij gecertificeerd om boerderijeducatie te geven aan leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Kom met je klas twee uur lang belevend leren op de boerderij!

Smaaklessen / voedseleducatie ‘Van melk naar Meer’ (boerderijles + voedsel bereiden en opeten | € 50,-)
Boerderijeducatie ‘Kunst van de Koe’ (creatieve boerderijles | € 50,-)
Boerderij- en natuureducatie ‘Kunst in het Wild’ (m.m.v. de Wild Beheer Eenheid Heeten e.o. | € 100,-)
Boerderij- en natuureducatie escapespel ‘Zoek Kiki het Kalfje’ (voor groep 3 en 4, i.s.m. Nationaal park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal | € 50,-)

Even voorstellen…
De kunst? Heidi Bouwman, kunstdocent, boerderijjuf en creatieve duizendpoot.
De boer? Jacco Bouwman, melkveehouder, een echte liefhebber, vol passie voor koeien en trekkerwerk.

Samen vormen wij Kunst van de Boer en geven wij (soms samen met vrijwilligers van de Wild Beheer Eenheid Heeten e.o.) met veel plezier en enthousiasme boerderij- en natuureducatie aan schoolklassen en andere geïnteresseerden. Bij de educatieprogramma’s ‘Kunst in het Wild’ en het escapespel ‘Zoek Kiki het Kalfje’ betrekken wij het naastgelegen bos. De kinderen kunnen o.a. naar (sporen van) dieren in het bos en insecten zoeken.

Naast educatieboer bij Boerderijeducatie Salland-Vechtdal zijn wij deelnemer van Salland Boert en Eet Bewust en ‘On the way to PlanetProof’.

We hebben voornamelijk roodbonte koeien die van oorsprong afstammen van het MRIJ ras dat in het verleden langs de IJssel voorkwam. Hier worden ongeveer 70 melkkoeien en 50 stuks jongvee op zo’n 40 ha grond gehouden. We zijn zelfvoorzienend in onze manier van boeren. Er is voldoende grond bij het bedrijf aanwezig, waardoor we genoeg ruwvoer kunnen bouwen voor onze koeien en de vruchtbare mest zelf oogsten (kringlooplandbouw).

Er is bewust nagedacht over de bouw van onze moderne, open stal met veel licht en lucht (uit 2009) met een Delaval melkrobot. Terwijl we altijd uit zijn gegaan van een zo maximaal dierwelzijn: koecomfort staat centraal. De stal is geïsoleerd met sandwichpanelen. Dat is bij de zomerdag koeler en verbruiken we geen stroom voor ventilatoren. In de loop der jaren zijn we bewuster gaan boeren en hebben onze melkveehouderij zo ingericht, dat het voor mens en dier goed vertoeven is.

Duurzaamheid krijgt een belangrijke rol binnen onze sector. Wij proberen hier ons steentje aan bij te dragen. Op het dak van onze stal liggen zonnepanelen, daarmee kunnen we ons bedrijf voor ruim de helft van stroom voorzien. Met deze en andere extra duurzaamheidsinspanningen leveren wij Top-Zuivel (met extra aandacht voor dier, natuur en klimaat) aan FrieslandCampina, die onze weidemelk gebruikt voor de producten met het PlanetProof-keurmerk. Onze koeien staan ​​minimaal 120 dagen per jaar in de wei. Ons kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit. De koeien krijgen een mengsel van kuilvoer, maïs en vers gras. Brokken krijgen ze in de melkrobot tijdens het melken.

De koeien worden met aandacht gefokt en verzorgd, waarbij een lange levensduur één van de duidelijkste speerpunten is. Onze kalfjes worden na de geboorte verzorgd in éénlingboxen voor meer individuele zorg en aandacht. Hierna leven ze in een groepshok in het stro. Als wij goed voor de koeien zorgen, zorgen de koeien goed voor ons. Een koe in topconditie geeft ‘vanzelf’ veel melk, wat weer voor onze inkomsten zorgt. Samen kunnen wij investeren in ontwikkelingen in ons bedrijf, dierwelzijn en duurzaamheid.

GOED OM TE WETEN:
• Wij zijn per fiets gemakkelijk bereikbaar voor scholen uit Heeten, Nieuw Heeten, Haarle, Holten, Okkenbroek, Dijkerhoek, Mariënheem en Raalte
• We hebben
voldoende parkeergelegenheid op ons erf
• Het escapespel-programma (groep 3/4) is te boeken voor de maandagmiddag, vrijdagochtend en vrijdagmiddag.
• Het wildprogramma (alle groepen) is te boeken voor de vrijdagochtend.
• Wij wonen ca. 1 km van vakantiepark Sallandshoeve met speeltuin en eetgelegenheid • en ca. 5 km van kinderboerderij Dondertman met speeltuin en eetgelegenheid (entree)
• Combiklassen mogelijk voor groep 3/4, 5/6 of 7/8, maximaal 32 leerlingen per keer

We zien je graag met je klas op de boerderij, in het bos en in het atelier!
Jacco en Heidi Bouwman

Melkveebedrijf & Educatieboerderij Bouwman ‘Kunst van de Boer’

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

    Landelijke partners

    Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

    partners