Melkveebedrijf Bouwman – Kunst van de Boer

Over Melkveebedrijf Bouwman – Kunst van de Boer

Lid geworden in november 2019

Escape the classroom!

Even voorstellen…
De kunst? Heidi Bouwman, docent beeldende kunst en vormgeving, creatieve duizendpoot.
De boer? Jacco Bouwman, melkveehouder, een echte liefhebber, vol passie voor koeien en trekkerwerk.

Wij zijn Kunst van de Boer en geven samen met vrijwilligers van de Wild Beheer Eenheid Heeten e.o. boerderij- en natuureducatie aan basisschoolgroepen 3 t/m 8 en leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het naastgelegen bos betrekken we bij ons educatieprogramma. De kinderen kunnen o.a. naar sporen van dieren in het bos en insecten zoeken.

Naast educatieboer bij Boerderijeducatie Salland-Vechtdal zijn wij deelnemer van Salland Boert en Eet Bewust en ‘On the way to PlanetProof’.

We hebben voornamelijk roodbonte koeien die van oorsprong afstammen van het MRIJ ras dat in het verleden langs de IJssel voorkwam. Hier worden ongeveer 70 melkkoeien en 50 stuks jongvee op bijna 40 ha grond gehouden. We zijn zelfvoorzienend in onze manier van boeren. Er is voldoende grond bij het bedrijf aanwezig, waardoor we genoeg ruwvoer kunnen verbouwen voor onze koeien en de vruchtbare mest zelf benutten (kringlooplandbouw).

Er is bewust nagedacht over de bouw van onze moderne, open stal met veel licht en lucht (uit 2009) met een Delaval melkrobot. Hierbij zijn we altijd uit gegaan van een zo maximaal mogelijk dierwelzijn: koecomfort staat centraal. De stal is geïsoleerd met sandwichpanelen. Dat is bij de zomerdag koeler, hierdoor verbruiken we geen stroom voor ventilatoren. In de loop der jaren zijn we bewuster gaan boeren en hebben onze melkveehouderij zo ingericht, dat het voor mens en dier goed toeven is.

Duurzaamheid krijgt een steeds belangrijkere rol binnen onze sector. Wij proberen hier ons steentje aan bij te dragen. Op het dak van onze stal liggen zonnepanelen, daarmee kunnen we ons bedrijf voor ruim de helft van stroom voorzien. Met deze en andere extra duurzaamheidsinspanningen leveren wij Top-Zuivel (met extra aandacht voor dier, natuur en klimaat) aan FrieslandCampina, die onze weidemelk gebruikt voor de producten met het PlanetProof-keurmerk. Onze koeien staan minimaal 120 dagen per jaar in de wei. Ons kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit. Daarnaast krijgen de koeien een mengsel van kuilvoer, mais en vers gras. Brokken krijgen ze in de melkrobot tijdens het melken.

De koeien worden met aandacht gefokt en verzorgd, waarbij een langere levensduur duidelijk één van de speerpunten is. Onze kalfjes worden na de geboorte verzorgd in éénlingboxen voor meer individuele zorg en aandacht. Hierna leven ze in een groepshok in het stro. Als wij goed voor de koeien zorgen, zorgen de koeien goed voor ons. Een koe in topconditie geeft ‘vanzelf’ veel melk, wat weer voor onze inkomsten zorgt. Hiermee kunnen wij investeren in ontwikkelingen in ons bedrijf, dierwelzijn en duurzaamheid.

GOED OM TE WETEN:
• Wij zijn per fiets makkelijk bereikbaar voor scholen uit Heeten, Nieuw Heeten, Haarle, Holten, Okkenbroek, Dijkerhoek, Mariënheem en Raalte
• We hebben voldoende parkeergelegenheid op ons erf
• Wij geven onze lessen op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur
• We wonen ca. 1 km van vakantiepark Sallandshoeve met speeltuin en eetgelegenheid
• en ca. 5 km van kinderboerderij Dondertman met speeltuin en eetgelegenheid (entree € 4,-)
• Combiklassen mogelijk voor groep 3/4, 5/6 of 7/8, maximaal 32 leerlingen per keer

We zien je graag met je klas op de boerderij, in het bos en in het atelier!
Jacco en Heidi Bouwman

Bijzonderheden

Kunst van de Boer
Melkveebedrijf fam. Bouwman
Holterweg 67
8112 AE Nieuw Heeten
info@kunstvandeboer.nl

Website
Volg ons ook op Facebook of Instagram

Klik hier voor meer info

EDUCATIEBOERDERIJ VOOR:
• Basisonderwijs
• Voortgezet onderwijs (onderbouw)

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's